Publicat de: Muna | noiembrie 19, 2008

Tofu sau „branza din soia”

Tofu sau

Ingrediente: 1.5 litri lapte de soia fara aroma preparat in casa, 2 lamai

Mod de preparare: Laptele se pune pe foc si se aduce aproape de punctul de fierbere (nu trebuie sa fiarba ci doar sa fie fierbinte). Se incorporeaza sucul de lamaie si se amesteca bine. Se opreste focul si se lasa sa stea pana se mai raceste ca sa poata fi strecurat. Pe un ciurel se pune o panza deasa si se strecoara laptele. Pasta care ramane in panza se preseaza bine apoi se infasoara in aceeasi panza si se pune sub o greutate (2-3 kg) si se lasa cateva ore. Se poate folosi o presa speciala (dreptunghiulara) dar nu este obligatoriu. Branza poate fi pastrata in frigider maxim 7 zile. Se poate condimenta (sare, piper, boia, marar, cimbru etc) inainte sau dupa ce este presata. Din 1.5 litri de lapte vor iesi cam 250 gr de tofu si 1 litru zer. Zerul se pastreaza in frigider cateva zile. Poate fi folosit la supe sau alte preparate.

Daca apar probleme cu coagularea respectati urmatorii pasi:

– nu folositi soia expirata

– daca inmuiati soia inainte de a face laptele nu depasiti 8 ore pt ca-si pierde din puterea de coagulare

– dupa ce incepe sa fiarba laptele nu-l tineti mai mult de 15-20 minute pe foc

– cand adaugati coagulantul temperatura laptelui trebuie sa fie in jur de 75 grade celsius dar sa nu depaseasca 80 grade celsius; se poate folosi un termometru alimentar pt siguranta

– folositi instructiunile coagulantului; atentie ca nigari sa nu fie concentrat caci nu va merge. daca nu se coaguleaza adaugati mai mult coagulant

– manevrati cu grija bucata de tofu

Mai multe detalii despre coagulanti gasiti aici

Publicitate

Răspunsuri

  1. Alta cale este cu sulfatul de magneziu(se gaseste la farmaciile veterinare).Laptele de soia(filtrat inainte) dupa fierbere se lasa sa se raceasca pana pe la 82 grade celsius,temperatura la care se adauga sulfatul dizolvat in prealabil in putina apa.Se socoteste o lingura de sulfat la 1 kg boabe de soia folosite.Se lasa un timp de cateva minute pana se va observa ca s-a coagulat.Nu va avea gust acest tofu dar imprumuta usor ce se doreste.Dupa filtrarea tofu,stoarcerea de zer,se pune intr-o forma cu panza cu tot si se apasa sa iasa cat mai mult din zer.Se scoate din forma si se pune intr-un amestec de:sare si bors proaspat facut.Are nevoie de acreala rece amestecata cu sare si de o maturare de o zi la frigider pt a capata un gust mai bun.Dupa aceasta,se elimina lichidul si se pastreaza in frigider.

  2. Buna Ziua,
    Eu am tot incercat sa fac branza de soia dar nu-mi iese.
    Puteti sa-mi dati cateva sfaturi.
    Multumesc!

  3. Nici mie nu-mi iese si nu inteleg unde gresesc… Am incercat si cu lamaie si cu nigari…

  4. Proteina din soia se coaguleaza in prezenta acidului citric. Tofu preparat in casa nu este la fel ca cel cumparat ci are un gust mai puternic de soia. Ce anume nu iese? Dati mai multe detalii.

  5. Nu se coaguleaza deloc, absolut deloc!

  6. Intai am incercat cu lamaie si pentru ca nu a iesit, am cumparat nigari, deci a doua oara am incercat reteta cu nigari si tot nu s-a coagulat deloc…
    Acum ma uit la sacul cu boabe si la pachetul de nigari si habar n-am ce sa fac. Pot sa fac lapte, sigur, imi place, dar vreau si tofu..
    Multumesc!

  7. am adaugat detalii la reteta

  8. A făcut azi tofu pt. Prima data, gustul e puternic parcă amar și culoarea e maroniu inchis nu alba…oare ce am greșit???


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: