Postat de: Muna | Decembrie 6, 2008

Ciuperci in aspic

"Racitura" de ciuperci

 

Ingrediente: 200 gr ciuperci, ½ ceasca boabe de naut uscate, un morcov mic, o lingura sos de soia, sare, piper, un catel usturoi, o foaie de dafin, un pliculet gelatina vegetala

Mod de preparare: Boabele de naut se spala bine in cateva ape si se lasa peste noapte la inmuiat intr-un castron cu multa apa (isi maresc volumul de 2-3 ori). A doua zi se pun pe foc in aceeasi oala cu morcovul intreg si se tin pana se fierb. Ciupercile taiate felii se fierb 5 minute cu piper, sare, foaia de dafin si putina apa in care a fiert nautul. Inainte de a opri focul se adauga o lingura sos de soia. Morcovul se taie cubulete si se amesteca cu ciupercile (scurse de apa), 2 linguri de boabe de naut (fierte) si usturoiul pisat. O cana din apa in care au fiert ciupercile si nautul se amesteca cu gelatina pe foc, pana se ajunge la punctul de fierbere. Se opreste focul si gelatina se toarna peste legumele puse intr-un castron. Dupa ce se amesteca bine (sa nu ramana goluri de aer) se lasa 20 de minute sa se intareasca. In momentul servirii se rastoarna pe un platou si se orneaza cu boabe de naut. Nautul este optional.

Se poate face simplu, fierband ciupercile 5 min in apa ramasa de la fiertul altor legume sau apa simpla cu condimentele (adaugand sosul de soia pt culoare), iar apoi cu aceasta apa se prepara gelatina. Gelatina se toarna peste ciuperci si usturoi.

Daca folositi ciuperci pleurotus taiati-le partea de jos (codita) in fasii mai subtiri pt ca nu sunt la fel de moi ca champignions (sunt mai gumoase). Palaria o puteti lasa intreaga.


Responses

  1. de unde ai luat gelatina vegetala?

  2. Poblema cu gelatina am lamurit-o pe grupul de discutii SVR dar o sa raspund pt ceilalti (care nu au acces la grup si sunt interesati de gelatina vegetala).
    Gelatina vegetala de pe piata are adaos de zahar si poate fi folosita doar la dulciuri. Eu am incercat o varianta cu pectina luata din farmacie si nu a mers, dupa care am descopeit amidonul de porumb. Cu amidon a iesit gelatina, doar ca nu era transparenta. O prietena de-a noastra ne-a adus agar-agar cand a venit in tara (la noi nu prea se gaseste).
    Dar, intre timp, Dana a descoperit ca se poate face comanda pe net la o firma din tara: http://armoniecunatura.ro/magazin.html


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: