Postat de: Muna | Martie 10, 2010

Uleiul de porumb si reteta de raw popcorn

Nu vreau sa vorbesc despre cat de sanatos si plin de vitamine este uleiul de porumb presat la rece… si bio pe deasupra. Asta puteti afla singuri in 5 minute de research. N-ar fi stricat ca ambalajul sa fi fost din sticla si nu din plastic, dar poate ca asta contribuie la mentinerea pretului atat de mic: 8 ron pe litru…

Vroiam sa vorbesc despre gustul incredibil pe care il poate avea acest ulei. Prima sticla am primit-o de la o prietena (Cristina) si ii multumesc pe aceasta cale😀. Gustul este unul intens de pop-corn. Defapt este infinit mai bun decat pop-corn-ul. Este ingredientul cheie din toate retetele mele din ultima jumatate de an. Nici nu ma gandesc sa mai pun vreodata ulei de masline in salata. Uleiul de masline pe piele iar cel de porumb in farfurie :d

Iar acu reteta de care spuneam… am gasit-o pe youtube, o preparau 2 copii la un eveniment raw.

Aveti nevoie de hrisca alba pe care o puneti in apa la inmuiat si apoi o incoltiti. Incoltirea e optionala pt ca e suficienta doar inmuierea. Dupa care clatiti boabele si le puneti la uscat intinse pe farfurie. Ale mele s-au uscat in vreo 3 ore pe calorifer. Apoi le luati frumusel si le condimentati cu ce doriti. Eu am pus: sare, piper, oregano. Dupa care adaugati putin ulei, de porumb evident:D Gata. Asta-i reteta. Dupa ce uscati boabele pe calorifer le puteti pastra o saptamana intr-un borcan.


Responses

  1. Trebuie sa-l incerci si pe cel de nuca, innebunesti!😀

  2. Vedem, vedem… nu ma pronunt pana nu vaz :d

  3. sa caut si eu, mai facut curioasa, cel de floarea soarelui m-a uimit da un gust superb, sa vedem asta:D

  4. Uleiul de la Arpis parca nu e bio, ci natural Oricum, merge si-asa…eu il pun la salate si-l folosesc la oil pulling:)

  5. Da, si ala de floare e foarte bun, daca te obisnuiesti cu gustul amarui. ;))

  6. uleiul de porumb e o bogăţie de grăsimi polinesaturate, care provoacă doar boli cardiovasculare, în rest e-n regulă.😀

  7. bre nu stiu de unde ai scos-o matale p’asta da eu n-am gasit nici un articol care sa critice uleiul de porumb presat la rece. din contra, peste tot este laudat. daca ai vre-un link da-l incoa’

  8. păi, uleiul de porumb e plin de omega 6 şi gol de omega 3, deci fix invers decît ar trebui să fie ca să fie sănătos, şi de asemenea plin de grăsimi polinesaturate (asta-i informaţie verificabilă oriunde, nu vreo descoperire nouă). mai departe, despre cît de nesănătoase sînt grăsimile polinesaturate (caută PUFA, în engleză), e plin netul. n-aş vrea să fac aici o colecţie de linkuri, că mi-e să nu mă bage akismetul la spamuri. uite un exemplu referitor strict la uleiul de porumb: http://wholehealthsource.blogspot.com/2010/02/dissolve-away-those-pesky-bones-with.html – şi pornind de aici, pe linkuri incluse, toată informaţia despre polinesaturate şi legătura lor directă cu bolile cardio e disponibilă şi clară.

    (altminteri însă, n-am nimerit aici cu dorinţa de-a cîrcoti, ci pentru că mă interesează subiectele dumitale, mulţumesc.🙂

  9. @ Gabriela: da. nu e bio. m-am grabit eu😀
    @ v: am mai cautat pe net si n-am gasit ceva concret despre uleiul de porumb presat la rece. si in afara de asta nu cred ca exista vre-un studiu despre efectul lui in dieta cruda. tind sa cred, din exemplele pe care le dau ei, ca se face referire la dieta americana: fast-food cu multe prajeli in ulei NEpresat la rece.
    e adevarat ca orice ulei extras din forma lui naturala: nuca/bob/samanta, are mult mai multe sanse de rancezire pt ca i se creeaza toate conditiile (lumina, aer, etc) motiv pt care ar trebui consumat cat mai repede si pastrat la frigider in sticla de sticla inchisa la culoare.
    ce-i drept eu am tras juma de an de un litru de ulei. deci nu pot spune ca a fost abuz (cum se prezinta articolele de critica uleiul de porumb) dar nici in forma cea mai proaspata n-a fost.
    probabil ca ideal ar fi sa cumparam numai cantitati mici in sticla de sticla sau sa ne preparam uleiul singuri.
    despre raportul omega 3/6 nu vreau sa-mi fac griji. ar insemna sa fiu mai paranoia decat is deja😀. consum si alte tipuri de grasimi nu doar ulei de porumb.

  10. totuşi, genul de grăsimi conţinute într-un tip sau altul de ulei nu are legătură cu modul în care este sau nu prelucrat şi nici cu rîncezirea. pur şi simplu, uleiul de porumb conţine predominant grăsimi polinesaturate, aşa cum uleiul de măsline conţine predominant grăsimi mononesaturate, aşa cum alte tipuri de uleiuri au alte proporţii ale tipurilor de grăsimi conţinute. tot astfel, prăjelile în ulei presat la rece nu-s mai bune decît alea în ulei obţinut prin metode termice (ba chiar, uleiurile presate la rece nu sînt potrivite pentru prăjire, întrucît au de regulă punctul de fum mult mai jos decît verii lor prelucraţi).
    (în altă ordine de idei, şi presarea la rece este de fapt mai mult marketing, simplul act de a presa cu o asemenea forţă materia primă o încălzeşte şi îi denaturează proprietăţile. singura presare la rece autentică e cea a uleiurilor obţinute în micile gospodării tradiţionale mediteraneene, dar mi-e teamă că uleiurile acelea nu ajung la noi…)
    *
    raportul de omega 3/6 nu ţine nici el de paranoia.🙂

  11. vrei sa-mi scoti din cap uleiul de porumb? mai am juma de sticla :d nu renunt asa usor.
    cum ziceam nu exista nici un studiu care sa demonstreze ca grasimile polinesaturate (consumate cu masura) intr-o dieta cruda pot face rau.
    omega 3si 6 pot lua si din alte surse. mi-ar fi aproape imposibil sa calculez cate picaturi de ulei si cate boabe de seminte trebuie sa mananc zilnic pt un raport optim tinand cont de greutate mea si cantitatea de hrana zilnica. sa nu mai vb de rotatia alimentelor pt ca nu tre sa facem abuz, apoi combinatia in care mananci alimentele, combinatie ce determina rata de absorbtie, absorbtie ce mai poate fi denaturata si de alti factori.
    da, ideal e sa-ti produci singur toata hrana si sa locuiesti la curte in aer curat… si asta ma chinui sa fac.

  12. nununu, nu vreau să-l scot din capul nimănui :)) doar să influenţez puţin în jos consumul. şi nu atît al tău, cît al altora care mai citesc pe-aici şi mănîncă poate mai puţin sănătos decît tine. ştii, oamenii au tendinţa de-a lua din stilurile de viaţă sănătoase întîi şi fix detaliile mai puţin sănătoase, care prin mediere devin în ochii lor foarte sănătoase.

  13. cine are creier sa gandeasca. dar matale ce alimentatie ai?

  14. omnivoră. vegetale mai mult, fructe mai puţin, lactate, ouă, carne albă şi roşie, mai mult ghee şi mai puţin unt, ulei de măsline în salate şi de sîmburi de struguri la ciorbă. no junk de mulţi ani. la fast food oricum m-am dus de cinci ori în viaţa mea, şi-atunci am mîncat nişte salată. nu mă ating de patiserie, sucuri, coci cole, mîncăruri gata împachetate. cumpăr ingredientele crude şi le mănînc aşa ori le pregătesc cu mîna mea.
    asta într-un rezumat care nu atinge decît nişte teme generale. nu intru în detalii pentru că aici e un blog vegan/raw unde am intrat doar ca să aflu reţete şi metode, nu să povestesc despre omnivori.🙂

  15. („cine are creier să gîndească” este o zicere frumoasă, dar nu se aplică dacă-i dai omului informaţii unilaterale.)

  16. Ti-am raspuns si la intrebarea despre continutul de proteine si minerale al germenilor.

    Cat despre uleiul de porumb, are un raport dezastruos de omega 3: omega 6, deci l-as lasa dusmanilor. Are niste vitamine E si beta sitosterol dar nu cred ca pot compensa cantitatea maxima de nesaturate omega 6.

    Intr-adevar, este delicios, mai ales cand iti schimbi alimentatia, te ajuta sa faci o tranzitie mai usoara.

    Ca un sfat personal: ia-o mai usor cand cineva iti spune un lucru despre care nu stii mai nimic. Documenteaza-te sau apeleaza la cei care sunt „in problema” de mai mult timp si au acumulat cunostinte si experienta.

  17. Vai.. mersi mult. Ti-as cere mai des sfaturi dar blogul tau e inchis discutiilor.. ma intreb de ce oare? E mai simplu sa faci monolog cu usile inchise? Sau nu poti suporta sa te contrazica lumea? Ce barbat dom’le… ce barbat…

    discutia la care face referire se afla aici
    http://fit.imbalanced.ro/2010/03/de-ce-sa-germinezi-semintele/

  18. eu am incercat si-mi place foarte mult.
    Merci😉

  19. eu am inceput sa-l diluez cu ulei de masline. de cand mi-a sarit lumea-n cap ca nu e bun:D

  20. Ai putea sa-l diluezi cu ulei de in, asa ai avea combinatia de omega 3 cu omega 6.

  21. Uleiul de in e cel mai dubios dintre toate pt ca rancezeste foarte repede. In Franta e interzis din cauza asta. Dar ramane in continuare ingredientul de baza in prepararea vopselei pt lemn.

  22. „mai mult ghee şi mai puţin unt”

    ghee stiu ca e untul clarificat.. nu am facut niciodata.. dar as face. imi poate spune si mie cineva cam ce cantitate de ghee se obtine din 500 de grame de unt normal? sau smantana? a facut vreo careva? aveti idee?

    PS: mananc unt zilnic pe 2 felii de graham dimineata la sandvisuri stiu ca nu e prea sanatos..dar nu imi place painea goala:( si de asta as tree pe ghee.

  23. Suna interesant!

  24. […] Uleiul de porumb si reteta de raw popcorn-Bun si sanatos […]

  25. […] Uleiul de porumb si reteta de raw popcorn-Bun si sanatos […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: