Postat de: Muna | Aprilie 29, 2010

Cum mananci corect pe dieta cruda?

Pe dieta cruda corect planificata nu ar trebui sa existe ciorba, felul 2 si desert cum suntem noi obisnuiti.

Ordinea alimentelor si compatibilitatea combinatiilor

Cele 3 reguli are combinarii:

1) Cea mai importanta regula: nu combinati grasimi cu zahar (fructoza). Combinarea grasimilor (proteinelor) cu zahar incurajeaza fermentarea. Unii nutritionisti permit combinarea fructelor acide (de ex portocale) cu grasimi (cum ar fi nuci sau avocado). Ideea este ca acidul din fructe ajuta la digestia grasimilor, iar nivelul de zahar din acele fructe nu este prea mare. Example de combinari gresite: curmale cu nuci, fructe uscate cu avocado, avocado cu fructe dulci, o salata de fructe cu nuca de cocos, etc.

2) Nu combinati acizi cu amidonoase. Acizii opresc digestia amidonoaselor in gura, sau o ingreuneaza (si cateodata e dureroasa). Example de combinari gresite: rosii + cartofi (gatiti), clasicul sandwich cu rosii, banane cu portocale. Portocalele sunt foarte acide iar bananele contin amidon chiar si atunci cand sunt foarte coapte. Bananele se combina bine cu fructe care au mai putin acid cum ar fi: mere dulci, mango, etc.

3) Nu combinati mai multe tipuri de grasimi la o masa. Alimentele grase sunt destul de dificil de digerat. Cand mai multe tipuri de grasimi sunt prezente la o masa digestia este greoaie. Exemple: nuci cu avocados, nuci cu ulei, cocos cu avocado, cocos cu alte tipuri de nuci, etc.

Ordinea alimentelor:
Putina teorie
Un aliment ce se digera repede trebuie sa astepte intai ca alte alimente, ce se digera mai greu, sa paraseasca stomacul. Acest proces poate dura cateva ore, timp in care, multe dintre ele (mai ales fructele si bazele) incep sa fermenteze producand gaz si chiar alcool. S-a observat ca atunci cand mancam cate un singur aliment odata intreaga masa se digera „in straturi” diferite. Deci, daca 5 tipuri diferite de alimente sunt mancate cate una pe rand, pot exista concomitent pana la 5 tipuri diferite de digestii, cu enzime ce se adapteaza fiecarui aliment in parte! Dar cand cele 5 tipuri de alimente sunt mancate in acelasi timp, mixandu-le ori in farfurie ori in gura, atunci stomacul este umplut cu acelasi amestec, si va dura mult mai mult pana se digera, cu mai multe dificultati desigur. Mai multi fiziologi au confirmat faptul ca digestia se face in „straturi” diferite. Intr-unul din cazuri, un soldat era ranit, cu o deschizatura mare in stomac. Mai multi doctori erau prezenti si au putut studia digestia „pe viu” si au observat ca stomacul lui digera hrana in strate diferite.

Prima data alimentele lichide
Primul lucru ce trebuie inteles este ca intotdeauna trebuie sa incepeti masa cu alimentele lichide/apoase (sucuri, pepene, pere, castravete etc.) si apoi continuati cu alimentele „concentrate”. Alimentele apoase sunt digerate rapid, lasand loc pentru cele mai concentrate. Daca mancati in alta ordine si anume: intai alimentele concentrate iar apoi cele apoase (avocado urmat de pepene), cel mai probabil fructul va sta in stomac prea mult timp si va fermenta. Cand mananci o felie de pepene pe stomacul gol se digera foarte repede. In cateva minute deja paraseste stomacul. Intelegand asta puteti manca dupa aceea alimente incompatibile (cu pepenele) cum ar fi avocado sau nuci.

Prima data fructele
Mancati intai fructele si apoi legumele sau alimentele mai concentrate. Multe persoane aleg o salata mare sau un sandwich si apoi un fruct, dupa care se plang ca fructul le-a creat gaze. Pentru a evita asta, mancati intai fructul si apoi restul alimentelor.

Intai fructele acide
Fructele acide includ: citricele, ananasul, kiwi, rosiile, etc. Mancand aceste fructe la sfarsitul mesei va cauza indigestie unor persoane. Este mai bine sa le mancati inaintea altor tipuri de fructe.

O singura exceptie: puteti incepe cu nuci sau avocado (sau alt tip de proteine) si apoi urmati cu vegetale (dar nimic altceva.) Vegetalele nu au tendinta sa fermenteze deci se va digera bine.

In concluzie, idealul ramane calea naturala: MANANCA UN SINGUR ALIMENT ODATA!

Traducere dupa: Frederic Patenaude – Raw Secrets


Responses

  1. Da-mi voie sa te contrazic. Portocalele nu sunt fructe acide, dar pe bananele necoapte le poti numi fructe acide !

  2. Iti dau voie daca zici mai bine😛 Oricum nu ma contrazici pe mine ci pe cel care a facut studiile si scris cartea din care este tradus paragraful.

    Portocalele si toate citricele sunt fructe acide care daca sunt combinate corect dupa digestie ne lasa corpul alcalin. Iar in cazul combinarii incorecte (cu baze sau grasimi) zaharul din ele fermenteaza si uite asa ne lasa corpul acid. De ex lamaia coapta, desi contine f multi acizi este cel mai alcalin aliment (daca se combina corect).

    Trebuia sa mentionez (da uite ca o fac acu) ca se consuma doar fructe si legume coapte.

    P.S. Bine ai venit in blogosfera.

  3. Atunci de ce sunt atatea retete raw pline de fructe cu cereale, fructe cu nuci, fructe cu avocado?
    O clasificare corecta a fuctelor dupa aciditatea lor care ar fi? Ca si aici sunt fel de fel de pareri. Avocado merge cu fructele acide, dar in afara de cele scrise mai sus care mai sunt? Marul e trecut ori la acid, ori la mai putin acid, ori la dulce.

  4. Foarte interesant acest articol. Totusi nu inteleg ceva.
    Sa dau un exemplu: sa zicem k vreau sa mananc la aceeasi masa un mar, o rosie, o pasta de avocado si o ridichie (le-am luat doar k exemplu, nu ca si compatibilitate intre ele). Le pot lua pe rand si sa le mananc una dupa alta fara pauza intre ele, organismul nostru digerandu-le pe toate in acelasi timp? Sau ce inseamna „in 5 straturi diferite”?

  5. daca le mancati separat si in ordinea potrivita, digestia lor va fi mai buna decat daca e amestecati.
    ordinea pe care o vad eu este: mar, rosie, ridichie, avocado. daca ati manca marul dupa avocado, ar fermenta alcoolic pt ca digestia grasimilor este mai lenta decat cea a zaharurilor

  6. Le pot lua pe rand si sa le mananc una dupa alta fara pauza intre ele, organismul nostru digerandu-le pe toate in acelasi timp? Sau ce inseamna “in 5 straturi diferite”?

  7. din acelasi motiv pt care exista multe retete gatite pe foc. oamenii sunt controlati de pofte/gust in loc sa le dicteze creierul. acele retete sunt pentru tranzitia catre raw. mai gasesti informatii si aici http://romaniaraw.freeforums.org/index.php


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: