Important

Fasole, naut, soia, mazare, linte

Pentru aceste retete am folosit numai boabe uscate care se pun la inmuiat peste noapte.

Inainte de a le pune la inmuiat trebuiesc spalate in 3-4 ape (dureaza maxim 5 min). Se pun intr-un castron cu apa si se freaca intre maini pana se murdareste apa, dupa care se schimba apa si se repeta spalarea. Boabele care au alta culoare, precum si cele care plutesc trebuiesc aruncate. Cele de alta culoare pot fi stricate, iar cele care plutesc sunt goale inauntru pt ca au fost mancate de gandacei.

Trebuie tinut cont ca atunci cand sunt lasate in apa, boabele si maresc volumul de 2-3 ori deci puneti-le intr-un vas mare cu multa apa. Fasolea, soia si mazarea se lasa cam 8 ore sau „peste noapte”. Lintea are nevoie doar de 1-2 ore de stat la inmuiat. Apa trebuie aruncata pt ca in ea sunt eliberati inhibatori enzimatici ce compromit digestia.

Dupa ce au fiert, supa ramasa se poate pastra 2-3 zile in sticle, la frigider, pentru a fi folosita la alte mancaruri.

Lintea si mazarea le pun la tava cu pamant si mananc plantutele crude sau incoltesc linte si o fac pasta sau o deshidratez (sub forma de boabe sau crackers).

Conservele si consevarea vs. fructe si legume crude

Pe cat posibil evitati folosirea conservelor de mazare, ciuperci, fasole, porumb, bulion, rosii in suc propriu, etc si incercati sa folositi boabe uscate, ciuperci si rosii proaspete, porumb congelat de voi.

Chiar si prin congelare, legumele isi pierd din proprietati. Nu va faceti iluzii ca mancati sanatos daca ati cumparat spanac din congelator in loc de spanac din conserva, atata timp cat 2 raioane mai departe aveti spanac proaspat pe raft.

Multe legume se gasesc si pe timp de iarna. Chiar daca sunt de sera si stropite cu chimicale sau fortate sa se coaca, sunt mult mai bune decat cele in conserva. Nu trebuie decat sa le spalati bine.

Cunosc vegetarieni care iarna nu consuma legume conservate ci doar legume si fructe crude (de sezon sau importate). Chiar o persona mi-a spus ca singurele alimente pe care le congeleaza sunt boabele de porumb si mustul. Acum mananc predominant fructe si legume autohtone (ce se gaseste in sezon) iar iarna completez dieta cu seminte incoltite, must congelat si muraturi.

Daca legumele sunt putin ofilite si le tineti in apa veti vedea cum se revigoreaza. (Puteti face un test cu o salata. Cel mai bine se observa vara pt ca iarna ar putea sa fie ofilita din cauza ca e degerata. O tineti 5 minute in apa apoi o scurgeti si o bagati in frigider. Dupa jumatate de ora veti vedea cum si-a revenit).

Spalati legumele inaine sa le curatati de coaja. Daca le tineti prea mult in apa isi vor lasa substantele nutritive acolo.

Fructele uscate

Fructele zaharisite nu sunt acelasi lucru cu fructele uscate. Cele zaharisite se oparesc in apa cu zahar inainte de a fi uscate (este de preferat sa le ocoliti). Fructele uscate le recomand doar in situatii limita, cand aveti nevoie de foarte multa energie si nu exista posibilitatea de a manca fructe proaspete.

Condimentele

Atunci cand sarati mancarea gatita pe foc tineti cont ca atata timp cat este fierbinte nu i se simte gustul sarat si aveti tendinta sa puneti mai multa sare decat ati dori. Cel mai bine este sa o sarati in farfurie.

Chiar daca am pus la majoritatea retetelor sare si piper, eu le folosesc in cantitati foarte mici. Nu faceti abuz de condimente.

Mararul si patrunjelul echilibreaza gustul sarat. Deci in loc de mai multa sare puteti folosi mai mult marar.

Daca ati manca 3 zile fara pic de zahar si in a 4-a zi ati manca o banana sau un mar ati vedea cat de dulce e… nici nu are nevoie de mai mult zahar.

Cand faceti salata puneti intai sarea si otetul sau sucul de lamaie si abia la urma uleiul. Sarea scoate apa din legume iar sucul de lamaie intra in ele. Uleiul formeaza o pelicula ce nu lasa otetul sa intre sau apa sa iasa asa de usor. In functie de reteta puteti jongla cu momentul in care sa puneti uleiul. Daca lasati rosiile tocate cu sare in 30 de min aveti o ciorba la care nu mai trebuie sa puneti apa.

Meniul zilnic

Ganditi-va la un meniu zilnic echilibrat si nu va privati de seminte, cereale, fructe, legume, leguminoase, zarzavaturi. La inceput va fi mai greu pt ca este mult de studiat, dar dupa cateva saptamani totul va veni de la sine.

Incercati la fiecare masa sa aveti legume/fructe crude, astfel incat alimentatia sa fie macar 50% raw. Nu faceti abuz de mancare preparata termic.

Gatitul

Nu prajiti mancarea in ulei si nu folositi seminte/alune/nuci sau derivate ale acestora cand gatiti cu foc (prajit, copt, fiert). Am atins pe multi aci :)) hate me if you like 😛
Mancarurile cu ulei prajit tind sa semene la gust intre ele pt ca prajeala acopera gustul lor natural. Atunci cand le mancati crude sub forma de salata veti simti o explozie de arome pe care nu le-ati observa daca legumele ar fi inacleite in ulei.

Nu gatiti in cantitati mari (din lipsa de timp cica :P) si nu tineti mancarea multe zile la frigider pt ca isi schimba proprietatile si gustul. Puteti face un test: lasati 2 zile in frigider mancare gatita fara ulei prajit. Veti vedea ca are gustul schimbat… destul de neplacut. Acest lucru nu il puteti observa la fel de bine cu o mancare prajita pentru ca prajeala acopera celelalte arome.

Pentru “calitul in apa” folositi o tigaie care nu lipeste. O lasati sa se incinga si aruncati cateva picaturi de apa.. daca sfaraie inseamna ca e timpul sa puneti legumele. Tineti aproape o cana cu apa. Puneti 2-3 linguri de apa, apoi legumele si amestecati… cand apa s-a evaporat adaugati alte 2-3 linguri (nu trebuie sa fiarba in apa ci doar sa stea in aburii care se degaja atunci cand puneti apa rece). Inainte sa acoperiti tigaia trebuie sa va asigurati ca legumele sunt umede pe toate partile (sa nu fie uscate ca atunci cand le puneti in tigaie dar nici sa pluteasca in apa). Amestecati si tineti acoperit 1-2 minute dupa care controlati (adaugati apa daca e nevoie si amestecati). Este important sa tineti acoperit pentru ca “inmuierea legumelor” se produce mai repede, ele isi lasa zeama si fierb in suc propriu, iar aburul care se degaja ajunge pe capac, face condens si se intoarce inapoi in tigaie. Atunci cand ridicati capacul, mare parte din apa se va evapora, de aceea daca este nevoie adaugati apa inainte sa puneti capacul la loc. Unele legume isi lasa mai mult suc decat altele, de aceea cantitatea de apa pe care o folositi la prepararea lor ar putea sa difere. Timpul de “calire” poate varia intre 3-15 minute in functie de legume, asa ca prima data puneti legumele mai tari. Cand s-au inmuiat puteti opri focul. Legumele calite in apa sunt mai aromate decat cele fierte.

Cand am scris rubrica asta mancam si gatit. Acum mananc doar crud.

Gatitul ecologic

Atunci cand gatiti fara ulei preparat termic veti folosi mai putina apa si detergent la spalatul vaselor. Puteti chiar elimina detergentul. Chiar am eliminat detergentul. Spal doar cu apa si foarte rar folosesc sare sau coji de lamaie daca trebuie sa diluez grasimea de pe vas.

Atunci cand spalati legumele/fructele tineti-le 5 minute intr-un castron cu apa (in acest fel veti folosi mai putina apa decat daca le splati direct sub jetul de la robinet).

Dupa ce folositi aparate electronice nu uitati sa le scoateti din priza pentru ca ele consuma curent si in “stand by”. Daca va este incomod sa le scoateti din priza folositi un prelungitor cu buton de pornit/oprit.

Cand preparati pe aragaz folositi capacul pentru ca veti scurta din timpul de fierbere. Daca nu gatiti pe aragaz veti contribui la mentinerea stratului de ozon. 😛

Cand mancarea este aproape gata, opriti focul si lasati acoperit in aceeasi pozitie pt ca mancarea va continua sa fiarba mocnit cateva minute si sa se “lege”. Se poate aplica si cand folositi cuptorul. Puteti observa mai repede cu orezul sau mamaliga, dupa ce ati oprit focul lasati acoperit.. si veti vedea cum se umfla.

Daca aveti posibilitatea puteti folosi resturile alimentare biodegradabile/crude (coji de legume si fructe) ca ingrasamant de gradina.

Purtati mereu cu voi o sacosa textila pentru cumparaturi.. (sau puteti avea mai multe pe care sa le asortati cu hainele) astfel nu veti fi nevoiti sa cumparati pungile de plastic care intr-un final vor ajunge la gunoi si vor avea nevoie de 100 de ani pentru a se degrada. Daca totusi nu puteti evita pungile de plastic… refolositi-le pana se rup.. apoi strangeti-le intr-un loc si duceti-le la un centru de reciclare. Acest lucru il puteti face de 2-3 ori pe an… nu necesita foarte mult timp.

Nota de subsol 😛

Pe parcurs ce o sa invat mai multe lucruri o sa completez si aceasta rubrica. Daca observati greseli ce necesita corectura, va rog anuntati-ma pt ca si eu mai am multe de invatat 😀

Daca vi se pare greu, inseamna ca nici macar nu ati incercat… pt ca daca ati incerca, ati vedea cat de simplu e… cred ca am citat pe cineva ca asta suna prea bine 😛 Ma dadeam mare filosoafa.

Răspunsuri

  1. Sunt super explicatiile tale, mersi mult! Vroiam sa te rog, daca ai timp, ai putea sa adaugi pe undeva un fel de lista de cumparaturi? Ceva de genul, aliment/ marca (producator)/ eventual magazin/ pret… Eu am gasit una pe SVR, dar poate ar fi bine sa gasim si aici.

  2. lucrez deja la lista asta, o s-o adaug cand va fi completa

  3. e cel mai tare site despre mancarea vegana!
    este ceea ce cautam deorece deo buna bucata de vreme am inceput sa manac si eu sanatos…

  4. as vrea sa stiu cum pot prepara ulei presat la rece ,la mine acasa, si modul de pastrare,cit timp poate fi pastrat
    mersi mult!

  5. Ti-ar trebui o presa manuala din lemn sau piatra. Nu stiu daca exista. Ai putea incerca sa faci cu pisalogul de usturoi dar nu stiu daca merita efortul. Daca reusesti il poti strecura printr-o panza si il pastrezi la frigider max o saptamana. Mai bine mananci semintele asa.

  6. multumesc,va multumeste o persoana cu cancer confirmat,operat si care se simte fff bine si datorita acelor oameni care impartasesc din experenta ,invatatura lor si celorlalti.eu sint un exemplu ca atita timp cit apa care o bem,mincarea si multumirea te ajuta sa te simti bine sa te vindeci chiar daca esti o persoana cu bani putini iar la noi inca medicii nu vor sa ia incalcul si medicina alternativa,e foarte greu pentru cei bolnavi de cancer dar cu sfaturile,retetele care le gasim pe net ne incurajam capatam incredere ca se poate,eu sint un exeplu,de 5 ani maninc naturist am invatat sa ma respect sa ma iubesc sa nu cer nimic celor ce ma inconjoara,asa nu mai esti dezamagit,ca sa fii sanatos trebuie sa maninci sanatos,mare atentie la apa,mare atentie la starea de bine ………si nu exista bola care sa nu fie depasita.

  7. F. interesant blogul! 🙂 Felicitari!
    Acum il descopar… si am o mica nelamurire: de ce recomanzi ca leguminoasele sa fie fierte in apa in care au stat?
    Stiu ca pe lanaga spalarea initiala si lasatul la inmuiat peste noapte sunt apoi necesare reclatirea, si fiertul in mai multe ape tocmai pentru eliminarea zaharurilor flatulente.

  8. este o greseala acolo. pe vremea respectiva nu stiam de inhibatorii enzimatici. trebuie sa reactualizez tot blogul

  9. Foarte interesante retetele tale unele sunt noi pt. mine altele le-am incercat,ati multumesc pt. acest site foarte util si elaborat.

  10. Poti da mai multe detalii despre inhibatorii enzimatici?
    Despre ce e vorba? Care e greseala si de ce?

    Multumesc.

  11. Orice samanta (cereala, leguminoasa, nuca etc) contine inhibatori enzimatici care o opresc sa incolteasca atunci cand nu sunt indeplinite toate conditiile (caldura, umiditate si in unele cazuri lumina). Acesti inhibatori ajunsi in stomac ataca enzimele digestive.
    Daca digestia nu se face corect mancarea da in putrefactie/fermenteaza, se produc gaze si asimilam acele toxine prin intestin.
    Daca lasam semintele/boabele intr-o cana cu apa peste noate, procesul de germinare este declansat, iar inhibatorii sunt eliminati in apa. Acea apa nu este buna de baut. Dimineata clatim semintele si le mancam.
    Toate leguminoasele (in afara de fasolea mung, adzuki, linte) au mai multi inhibatori decat celelalte seminte. In cartea lui sproutman despre germinarea semintelor (este tradusa in romana. o gasiti pe net) am gasit o metoda de a elimina cat mai multi inhibatori din leguminoase:
    Congelati boabele peste noapte intr-o punga. A doua zi le scoateti si le lasati la uscat. Dureaza 1-2 zile pana se usuca complet. Dupa care le puneti in apa la incoltit. Lasati 8-12 ore si aruncati apa. Le puneti la fiert in apa proaspata apoi le gatiti dupa orice reteta.
    Fasolea mung, adzuki, lintea se pot manca crude dupa ce au fost incoltite. Mazarea noua o puteti manca cruda daca aveti boabe proaspete care nu s-au intarit.

    Indigestia poate avea loc si in urma combinarii incorecte a mai multor alimente. Mai multe detalii aici: http://romaniaraw.freeforums.org/ordinea-alimentelor-si-compatibilitatea-combinatiilor-t70.html

  12. felicitari pentru articol!

    rastafarienii adauga cimbru pentru a echivala sarea din mancare.poti adauga si planta aceasta

  13. Eu stiam ca daca lasi legume seminte etc in apa o parte din substantele hranitoare raman acolo.. cum impacam toate astea? A-propos, am facut reteta ta cu mar si nuci, seminte etc lasate in apa peste noapte.. si le-am pus in blender cu apa aia, a iesit o combinatie foarte buna.. nu stiu acum cat de sanatoasa daca am mancat si inhibatorii aia :))

  14. legumele si fructele tinute in apa isi lasa nutrientii acolo. mai ales daca sunt tocate. la seminte e alta treaba. ca sa poata incolti ele trebuie sa elimine inhibatorii. de aia trebuiesc lasate in apa. am explicat sus care e fenomenul.
    ps. iti admir de mult creatiile 😀

  15. Am inteles fenomenul dar ma intrebam daca odata cu inhibatorii nu lasa si chestii bune in apa 🙂 Imi place site-ul asta al tau, am mai incercat niste retete si sunt foarte interesante.. de-as avea mai mult timp…
    Ma bucur tare ca si tie iti plac lucrurile pe care le fac eu :)) .. O sa te invit la noul magazin cand reusim sa-i dam drumul..

  16. O samanta lasata in apa incepe sa incolteasca. Ea nu stie ca e in cana cu apa si nu e in pamant. Stie doar ca tre sa creasca pt ca are toate condiiile. Deci daca isi lasa in pamant alte substante decat inhibatorii aia, inseamna ca si le lasa si in cana. Dar eu nu stiu sa existe.

    Semintele incoltite au mai multi nutrienti decat in starea de „hibernare” si chiar decat planta matura. Am scris mai multe aici http://romaniaraw.freeforums.org/motive-ca-sa-incepi-germinatul-semintelor-t248.html

  17. Procedurile sunt valabile si pentru cereale (semi)expandate ,ovaz,porumb,grau?

  18. Sunt Lucia traiesc in Atena de 30 de ani ,medic stomat..acum iesit in pensie…..am descoperit acum o saptamina aceasta dieta cu row…..vezi am ajuns sa am timp pt mine….am inceput-o deci si in fiecare zi ma simpt mai bine…desigur nu las gimnastica si baia in mare care e f aproape chiar si acum cind a inceput sa se raceasca….si bineinteles nu las nici hrana spirituala care ma ajuta sa-mi echilibrez in alt mod acum viata ca doar nu mai trebuie sa fug dupa un orar…..m-a bucurat imens ca si in Rom. s-a inceput o asemenea campanie si vreau mult sa fiu mereu in contact…desigur am nevoie inca de ajutor …dar citesc si cresc in fiecare zi..multumesc ca v-am gasit si ca existati…….mail meu luciasnt@yahoo.com. numele pe skype luciasn……….tel 00306974370084…dar un mesaj pe mail ne poate aduce in contact mai usor si economic. Am multe de intrebat….LIFE IS GOOD

  19. Sunte-ti superbi si vreau sa apartin acestei famili. Love u

  20. Esti super tare. Eu trec printr-un proces de metamorfoza. Sfaturile tale sunt bune de tot. Ce imi este mai greu: sotul meu este „carnivor”. Copiii sunt maleabili, bem suc de morcovi cu un batz de telina dimineata pe stomacul gol -foarte gustos. Incep usurel de tot, dar in timp se vad rezultatele. Eu am trecut si pe cosmetice naturale fara adaos de aditivi, parabeni si alte chimicale. Sunt la inceput de drum. Intra sa vezi pe www. Precious-cosmetics.co.uk si lasa-mi un mesaj pe forum sau pe email cu parerea ta.

  21. Sotului ii poti introduce in dieta mai multe salate de cruditati langa carne si ii poti prepara din cand in cand retete care imita gustul de carne (problema fiind textura pe care nu o poti imita decat cu produsele de soia). Nu incerca sa-l schimbi brusc. Are nevoie de timp pt a-si da seama cum functioneaza „educarea gusturilor”. Daca motivul pt care nu renunta la carne mai este sustinut si de „argumente stiintifice” atunci efortul tau trebuie sa vina si din directia asta. Gasesti pe internet multe informatii trebuie doar sa cauti. Din punctul meu de vedere consumul de carne este strict o problema morala (pe care nu o au toti) atunci cand consumi parti gen: ficat, creier, maduva (ele fiind cele mai bogate in mineralele pe care le asimilam mai greu din plante). O masa cu carne (doar din categoriile enuntate mai sus) pe luna este suficienta pt a-i asigura necesarul pt care ar putea sa-si faca griji. Dar nu te astepta sa accepte asta din prima. Recomand pasi mici dar siguri.


Lasă un comentariu